Kuinka turvallinen tai yksityinen on Gmailin uusi luottamuksellinen tila?

Google käynnisti Gmail-käyttöliittymän uudelleensuunnittelun viime kuukausi. Päivityksen painopiste oli saattaa käyttöliittymä yhdenmukaiseksi muiden Google-tuotteiden kanssa.

Vaikka päivitys oli kosmeettinen ydin, Google esitteli useita uusia ominaisuuksia verkkokäyttöliittymään, kuten suora pääsy liitteisiin tai uusi luottamuksellinen tila sähköposteille.

Luottamuksellinen tila kuulostaa vain yritystoiminnolta, mutta se on saatavana koti- ja yrityskäyttäjille myös Gmailissa. Mutta mitä se on?

Luottamuksellinen tila Gmailissa lisää käyttörajoitukset tilillä lähettämille sähköposteille. Se on suunniteltu suojaamaan arkaluontoisia tietoja. Sen avulla voit asettaa aikarajoja ja salasanoja. Tila estää tietyt toiminnot, edelleenlähettämisen, kopioinnin ja liittämisen, sähköpostin lataamisen ja tulostamisen myös automaattisesti.

Luottamuksellisen tilan käyttäminen Gmailissa

gmail confidential mode

Tietyt Gmail-sähköpostit on helppo tehdä luottamuksellisiksi. Sinun tarvitsee vain luoda uusi sähköpostiviesti tai vastata siihen ja napsauttaa uutta 'luottamuksellinen tila' -kuvaketta kirjoitusrajapinnan Lähetä-painike-rivillä.

Napsauttamalla kuvaketta avataan luottamuksellisen tilan määrityspeittokuva, joka antaa sinulle kaksi vaihtoehtoa:

  1. Aseta sähköpostin viimeinen voimassaolopäivä. Käytettävissä olevat vaihtoehdot ovat 1 päivä, 1 viikko, 1 kuukausi, 3 kuukautta ja 5 vuotta. Viimeinen käyttöpäivä näkyy valintavalikon vieressä, jotta tiedät heti, kun sähköpostin voimassaolo päättyy.
  2. Ota SMS-pääsykoodi käyttöön. Vastaanottajat tarvitsevat matkapuhelimen sitä varten, ja Google lähettää vastaanottajille salasanan tekstiviestin, jonka he tarvitsevat sähköpostin avaamiseen.

Gmail korostaa luottamuksellista tilaa lisäämällä sähköpostiin 'sisältö vanhenee' -viesti. Voit muokata vaatimusta tai napsauttaa x-kuvaketta poistaaksesi sen uudelleen ennen kuin painat Lähetä-painiketta.

gmail passcode email expiration

Mitä tapahtuu, kun osut lähettää? Jos valitsit salasanan, sinua pyydetään kirjoittamaan vastaanottajan puhelinnumero. Tämä on pakollinen ja ainoa vaihtoehto, joka sinulla on, kun et halua antaa puhelinnumeroa tai sinulla ei ole sitä, on palata takaisin kirjoitusikkunaan salasanan vaatimuksen poistamiseksi.

Mitä tapahtuu, kun kirjoitat väärän puhelinnumeron? Mikään aluksi, Google ei hyväksy mitään numeroita tässä vaiheessa.

Tila ei tue liitetiedostoja. Saat varoituksen, kun olet valinnut luottamuksellisen tilan ja lisännyt liitteen sähköpostiin. Vaihtoehtojasi on poistaa luottamuksellinen tila tai poistaa liitetiedosto.

Vastaanotettu sähköposti ei sisällä viestiä. Google käyttää valittua aihetta ja näyttää sähköpostin lähettäjän, mutta sisällön näyttämisen sijaan se ilmoittaa, että olet saanut luottamuksellisen sähköpostin, jonka voit avata vain Gmailissa suoraan.

Toisin sanoen: Google lähettää sinulle ilmoituksen sähköpostitse, että sinulle on lähetetty luottamuksellinen sähköpostiviesti ja että voit napsauttaa linkkiä avataksesi sen.

Jos et ole Googlen käyttäjä, sinua pyydetään kirjautumaan sisään Google-tilille jatkaaksesi ja katsoaksesi sähköpostiviestiä.

Voit kirjautua sisään mihin tahansa Google-tiliin tällä hetkellä (jos vastaanottajan sähköpostiosoite ei ole Google-tili). Jos salasana otettiin käyttöön asennuksen aikana, sinulle ilmoitetaan, että kertaluonteinen salasana lähetetään puhelinnumeroon, jonka lähettäjä on kirjoittanut asennuksen aikana.

Voit valita vain 'lähetä salasana' ja nähdä vain puhelinnumeron kaksi viimeistä numeroa. Puhelinnumeroa ei voi muuttaa; Jos se on väärin, et voi avata sähköpostia ja se vanhenee lopulta lukematta.

Kuinka turvallinen ja yksityinen koko asia on?

Lyhyt vastaus: se riippuu. Gmailin luottamuksellinen tila suojaa sähköpostia lähettämättä sitä suoraan vastaanottajalle. Sama tulos - että sähköpostia ei voi lukea siirron aikana - voidaan saavuttaa suojatuilla sähköpostin tarjoajilla tai käyttämällä salaustekniikkaa, kuten PGP.

Todellinen toteutus estää joitain viestien lataamisen, kopioimisen tai jakamisen vaihtoehtoja, mutta se ei suojaa kaikkia. Vielä on mahdollista luoda kuvakaappaus sähköpostista ja tulostaa se tällä tavalla, kirjoittaa se muistiin tai ottaa valokuva tietokoneen näytöstä millä tahansa kameralla.

On toinenkin asia, joka on käsiteltävä. Vastaanottajat saavat linkin sisältävän sähköpostiviestin, jossa heitä pyydetään napsauttamaan linkkiä ja jopa kirjautumaan Google-tilille, elleivät he jo aio nähdä sitä. Jos se ei kuulosta paljon kuin phishing, en tiedä mitä tekee.

Vastaanottajat eivät ehkä halua napsauttaa linkkejä. Ironista kyllä, hyökkääjät, jotka käyttävät tietojenkalastelua hyökkäysvektorina, voivat hyödyntää uutta toimintoa varastaakseen käyttäjätiedot.

Loppu sanat

Gmailin Luottamuksellinen tila -ominaisuus ei ole oikea vaihtoehto, kun joudut lähettämään luottamuksellisia viestejä muille. Sähköposti ei ole oikea muoto luottamuksellisille viesteille, ellet käytä PGP: tä tai muuta suojattua viestintämuotoa.

Nyt sinä: Mikä on Gmailin luottamuksellisen tilan ominaisuus?